fbpx

Свети Илия – покровител на пожарникарите

Свети Илия е един от най-почитаните светци в България. Той се смята за покровител на пожарникарите, защото е известен с това, че е хвърлял мълнии от небето и е използвал силата си, за да потушава пожари.

На 20 юли, денят на Свети Илия, пожарникарите от цяла България се събират, за да отпразнуват своя патронен празник. Те участват в църковни служби, паради и други събития.

Свети Илия е символ на сила, смелост и решителност. Той е пример за това какво означава да бъдеш пожарникар. Пожарникарите се гордеят с това, че са свързани с Свети Илия и се надяват, че той винаги ще бъде до тях, за да ги закриля.

История на празника Илинден

Празникът Илинден се чества на 20 юли всяка година. Той е християнски празник, който се отбелязва в чест на Свети Илия. Свети Илия е бил пророк в Стария завет. Той е живял около 900 години преди Рождество Христово и бил от град Тесвия в Палестина. Свети Илия е бил известен с това, че е хвърлял мълнии от небето и е използвал силата си, за да потушава пожари. Той е бил и защитник на християните от преследване от езичниците.

В България празникът Илинден се чества с много традиции и обичаи. На този ден се правят курбани за здраве и благополучие. В някои райони на страната се правят и общоселски събори и тържества.

Според народното поверие на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Много хора празнуват имен ден – Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илинда, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия.

Честит празник на всички именници и на всички пожарникари!

Важно е да бъдем внимателни

Въпреки че пожарникарите са тук, за да ни помогнат, е важно да бъдем внимателни, за да не се нуждаем от тях. Ето няколко съвета за това как да се предпазим от пожар:

  • Не оставяйте включени електрически уреди, когато не сте вкъщи.
  • Не съхранявайте леснозапалими материали в близост до отоплителни уреди.
  • Редовно почиствайте комините и печките.
  • Инсталирайте пожарогасители в дома си и научете как да ги използвате.
  • Не оставяйте запалени свещи без надзор.
  • Не палете огън, извън местата специално пригодени и предназначени за това
  • Не пушете в леглото.
  • Не пушете в гората.
  • Не изхвърляйте угарки без внимателно да ги загасите и да се уверите че са угаснали.

Застраховка

Ако все пак се случи пожар, е важно да сте застраховани. Застраховката ще ви помогне да възстановите щетите, причинени от пожара.

Застрахователен брокер МС и Х предлага широка гама от застраховки за дома и бизнеса. Ние ще ви помогнем да изберете най-подходящата застраховка за вашите нужди.

Свържете се с нас, за да научите повече за застраховките, които предлагаме и актуалните промоционални кампании.

You may also like these